16.04.2021

At Plasman van Nedmag derde finalist Plant Manager of the Year

At Plasman van VNCI-lid Nedmag is de derde finalist van de Plant Manager of the Year 2021 verkiezing. Samen met Yolande Verbeek (Uniper) en Mark Gerards (SABIC) maakt hij kans op de titel. De winnaar wordt bekendgemaakt op 17 juni.
 

Plasman is plantmanager van de productielocatie van Nedmag in Veendam (Groningen). Het bedrijf wint magnesiumzout (magnesiumchloride) op twee zoutwinningslocaties met in totaal dertien bronnen. Een deel van het magnesiumzout wordt direct op de winningslocatie ingedampt, gedroogd en afgezakt. Het andere deel gaat via een pijpleiding naar de productielocatie van Nedmag. Hier wordt het magnesiumzout gebruikt in de productie van producten die worden gebruikt in de cement en staalindustrie, als voedingsadditief of voor het reinigen van bijvoorbeeld rookgassen.

Een belangrijk deel van zijn tijd besteedt Plasman aan de transitie naar koolstofvrije energievoorziening. “We hebben de lat hoog gelegd voor onszelf en willen in 2035 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Daarvoor participeren we in projecten en faciliteren we de energietransitie. Op dit moment doen we dat bijvoorbeeld door groen gas bij te mengen van een vergister. Maar dat zien we echt als overgangsmedium.” Een deel van haar processen wil Nedmag elektrificeren. Maar Nedmag heeft ook processtappen waar elektriciteit tekortschiet. “Om ook die energiebehoefte te vergroenen, zijn we nu volop aan het onderzoeken om waterstof in te zetten.”