06.04.2021

Onderwijsproject duurzame innovatie chemie met master studenten Universiteit Utrecht

Wat kan de chemische industrie nog meer doen om duurzame innovatie in de sector aan te jagen? En welke stappen moeten er gezet worden om geïdentificeerde barrières te overwinnen? Deze vragen staan centraal in een consultancy project dat de Koninklijke VNCI samen met zes studenten Innovation Sciences van de Universiteit Utrecht (Copernicus Instituut) gaat oppakken. Het traject duurt tien weken en gaat eind april beginnen.

 

De chemische industrie moet concurrerend blijven, maar ook haar bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. De innovaties die hiervoor nodig zijn, moeten veel meer in collectieve publiek-private samenwerkingen opgepakt worden. Op die manier kunnen duurzame technologieën op de vereiste schaal en snelheid ontwikkeld worden. Initiatiefnemer Erik Verbrugge, Beleidsadviseur Innovatie bij de VNCI, gaat samen met de studenten op zoek naar de meest kansrijke mogelijkheden. Thema’s die aan de orde komen, zijn bijvoorbeeld:

  1. Wat zijn de key strategische innovatie assets van de Nederlandse chemie?
  2. Hoe kunnen we (duurzame) innovatie versnellen?
  3. Op welke manier kunnen we samenwerking in de keten bevorderen?
  4. Welke niches zijn er en welk potentieel hebben ze?
  5. Welke technologieën zijn er zoal en hoe kansrijk zijn ze? Denk hierbij aan CCUS, waterstof, elektrificatie en circulariteit van grondstoffen.

Een consultancy project is een essentieel onderdeel van het Innovation Sciences MSc. curriculum en biedt studenten de mogelijkheid om theoretische concepten toe te passen in de praktijk.