17.02.2021

Klimaatdoelen bereiken met biobased-circulaire projecten

Met 20 biobased-circulaire projecten kan de procesindustrie meer dan de helft van zijn klimaatdoelen bereiken in de Delta-regio. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van de Circular Biobased Delta, ondersteund door de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. De routekaart werd op 17 februari aangeboden aan vertegenwoordigers van het Topteam Chemie.

 

Deze routekaart is het eerste onderzoek in Nederland dat inzicht geeft in het effect van een portfolio biobased-circulaire projecten op CO2-emissiereductie. Als de biobased-circulaire projecten worden gerealiseerd, is het haalbaar om in totaal 5,4 miljoen ton CO2-eq per jaar te besparen. En daarmee een substantiële bijdrage te leveren aan de landelijke klimaatdoelstellingen voor 2030.

Chemie onderdeel van oplossing

Emmo Meijer, boegbeeld en voorzitter van het Topteam Chemie, onderstreepte bij de ontvangst van de routekaart het belang van de chemie voor de maatschappij in het algemeen en voor het bereiken van de klimaatdoelen in het bijzonder: “Het is van groot belang dat de chemie niet alleen onderdeel is van het probleem, maar zeker ook van de oplossing. Hiervoor heeft de sector zich gecommitteerd met de Routekaart 2050 Chemistry for Climate. De aanzet van Circular Biobased Delta geeft hierbinnen een innovatieve en impactvolle invulling die navolging mag krijgen in andere regio’s.”

Het Topteam Chemie is verantwoordelijk voor de kennis- en innovatieagenda van de chemie in Nederland. Het bestaat naast Emmo Meijer, boegbeeld en voorzitter, uit David Pappie, directeur Topsectoren & Industriebeleid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Tom van Aken, CEO VNCI-lid Avantium namens het mkb en professor Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht namens de wetenschap.

Download het rapport

Lees ook | Biobased-circulaire economie in Delta regio levert substantiële bijdrage aan nationale klimaatdoelen