09.01.2020

Opgestroopte mouwen


 

De kop is eraf, 2020 is een week oud. Mocht iemand zich nog afvragen of dit een spannend jaar gaat worden, het antwoord is volmondig: ja. Zowel de Nederlandse als de Europese toekomst ligt vol ambities, en die toekomst is allang begonnen. Voor de strategie van de Koninklijke VNCI hebben we als titel gekozen ‘De transitie als kans’, en die reis maken we samen met al onze leden. Nederland en Europa willen voorop lopen in de wereld als het om verduurzaming gaat. De routekaart van de eind 2019 gepresenteerde Europese Green Deal vertelt ons dat we vroeg in 2020 een Europese industriële strategie, een circular economy-actieplan én een Europese klimaatwet kunnen verwachten. De nieuwe Europese Commissie zet er vaart achter.

 

Iets later in het jaar wordt een chemicals strategy for sustainability verwacht én een plan voor verdere verzwaring van het 2030-klimaatdoel voor Europa (naar 50 of zelfs 55 procent CO2-reductie ten opzichte van 1999). Het is goed dat Europa de transitie ziet als kans, en zich (moreel en economisch) verplicht voelt om die voortrekkersrol op zich te nemen. Het alomvattende doel is een Europese economie die modern, CO2-neutraal, grondstof-efficiënt en concurrerend is.


De Europese Green Deal gaat verder dan alleen klimaat en is gebaseerd op de drie pijlers zero emission, circulair en zero pollution. Allemaal zaken die het hart van de chemische industrie raken. De invulling van deze ambities krijgt vorm langs veelal nog onzekere paden, daarom is het belangrijk de juiste informatie op de juiste plek te krijgen zodat verstandige routes worden gekozen en de transitie daadwerkelijk uitpakt als kans. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor VNCI om, samen met Cefic, de ambitie met gedegen inhoud te steunen.

 

Aan de ambitie zal het niet liggen. We gaan met opgestroopte mouwen aan de slag om de kansen die de transitie biedt, volop te benutten. Dat de meeste artikelen in de komende editie van Chemie Magazine (verschijningsdatum 28 januari) over de energie- en klimaattransitie gaan is geen toeval. De toekomst is allang begonnen.


Gerelateerde tag(s): Chemie Magazine