Martijn Broekhof bij BNR Radio over de weg naar fossielvrij
Wat is er nodig om fossiele brandstoffen af te schalen? Hoe komen we de komende jaren van fossiel af? En zijn hier internationale afspraken voor nodig? Hierover sprak Martijn Broekhof, hoofd Klimaat, Energie, Innovatie en Duurzaamheid bij de VNCI, met Sanne van Keulen, campagneleider bij Triodos Bank, woensdag bij BNR Radio.
Aanleiding is een burgerinitiatief dat Triodos Bank samen met 20 organisaties is gestart, met als met als doel dat de Tweede Kamer zich actief gaat inzetten voor een verdrag om de wereldwijde productie van fossiele brandstoffen te stoppen. Dit non-proliferatieverdrag is volgens Van Keulen nodig voor bindende afspraken voor de afbouw van fossiele brandstoffen. “We zijn druk bezig met het opbouwen van duurzame energie, maar de afbouw moet ook geregeld worden. Internationale afspraken hierover zijn er nu nog niet.”
Broekhof vindt een internationaal verdrag geen slecht idee, maar gelooft in een andere focus en aanpak. “Het échte probleem is klimaatverandering. Daarom is ook onder het Klimaatverdrag van Parijs vorig jaar afgesproken om fossiele brandstoffen uit te faseren. Een nieuw verdrag optuigen duurt denk ik heel erg lang en leidt af van de echte opgave, namelijk investeringen in alternatieven lonend maken.”
De reden dat het niet snel genoeg gaat, is volgens Broekhof dat het investeringsklimaat in Nederland én Europa niet goed genoeg is om heel snel te kunnen investeren in duurzame oplossingen. “Je kunt fossiel gaan verbieden aan de voorkant, maar ik geloof veel meer in het creëren van een markt voor duurzame producten”, zegt Broekhof. “Dan wordt het vanzelf niet meer interessant om te investeren in fossiel oppompen. Op dit moment zijn die alternatieven – in ieder geval voor de chemische industrie – nog niet voldoende beschikbaar.”
Hoe creëer je dan een markt voor duurzame alternatieven? Broekhof: “Je kunt bijvoorbeeld werken met een Europese productnorm voor het gebruik van duurzame plastics of voor de hoeveelheid groen staal dat je in auto’s moet verwerken. Dat zorgt ervoor dat de industrie gaat investeren in groene alternatieven ontwikkelen. Dat is ook waar we als Nederland en Europa echt een bijdrage kunnen leveren. We hebben niet veel fossiele productie in Europa, maar we zijn wel een hele relevante afzetmarkt.”
Wil je het hele interview horen met Sanne van Keulen en Martijn Broekhof? Luister hier terug: Gemist | BNR Nieuwsradio [fragment 16:44:20 tot 16:57:40 minuut]