23.09.2021

Chemelot opent virtueel haar deuren op zaterdag 2 oktober

Op zaterdag 2 oktober opent Chemelot virtueel haar deuren tijdens het Weekend van de Wetenschap. Tijdens de Virtual Chemelot-tour kunnen bezoekers vanuit huis ervaren dat iedereen elke dag wel iets gebruikt waarvan de grondstoffen afkomstig zijn van het industrieterrein Chemelot. Of waarvan de technologieën op de Brightlands Chemelot Campus ontwikkeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan het koolzuur in frisdrank, de bumper van een auto, verpakkingen van voedingsmiddelen, meubilair, kunstmest, en nog veel meer.

 

In verband met de coronacrisis heeft Chemelot besloten zich dit jaar in te stellen op een online activiteit in plaats van een fysieke open dag. De kracht van het Weekend van de Wetenschap, voorheen bekend als Dag van de Chemie, bestaat echter uit het echte kijkje achter de schermen nemen. Tevens vindt Chemelot het belangrijk om aan haar directe omgeving te laten zien wat er op het Chemelot-terrein gebeurt en welke ontwikkelingen er plaatsvinden. Om die reden organiseert Chemelot tijdens het Weekend van de Wetenschap een Virtual Chemelot-tour.

Wil jij de virtuele tour volgen? Meld je hier aan.

Tijdens de Virtual Chemelot-tour krijgen bezoekers de mogelijkheid om een kijkje te nemen achter de hekken. Er kan een bezoek gebracht worden aan onder andere verschillende fabrieken, de meetkamers, de laboratoria, maar ook aan de supermarkt. Om te ontdekken hoe de grondstoffen voor de dagelijkse producten worden bedacht, geproduceerd en toegepast.

Daarnaast kunnen bezoekers zelf aan de slag met verschillende proefjes, meer te weten komen over een loopbaan op Chemelot en kennismaken met onder andere de brandweerklassen.

Ten slotte is het mogelijk kans te maken op leuke prijzen, door op zoek te gaan naar de letters die op het Chemelot-terrein zijn verstopt en daar de juiste zin van te maken.

Deelnemende organisaties

De Virtual Chemelot-tour wordt mede mogelijk gemaakt door: AnQore, Borealis Plastomers, Brightlands Chemelot Campus, Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), DSM Stanyl, Fibrant, Huygen, OCI, QCP, SABIC, Sitech Services, USG Industrial Utilities, Vynova, Yparex en Zuyd Hogeschool Applied Sciences.


VNCI partner van het Weekend van de Wetenschap

Het Weekend van de Wetenschap wordt, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, georganiseerd door NEMO. In 2018 zijn de organisaties van het Weekend van de Wetenschap en de Dag van de Chemie als pilot een intensieve samenwerking aangegaan. Het doel hiervan was opgaan van de Dag van de Chemie in het Weekend van de Wetenschap. Op basis van de ervaringen van deze samenwerking heeft de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), de branchevereniging van de chemische industrie, besloten om sinds 2020 tot volledige fusie over te gaan. In deze nieuwe situatie is Weekend van de Wetenschap de hoofdorganisator en de VNCI een partner die het thema chemie belicht samen met de deelnemende organisaties vanuit de chemische industrie.

Check de website voor alle activiteiten