Pfas-restrictie

Pfas is de verzamelnaam voor per- en polyfluoroalkylstoffen. De groep bestaat uit duizenden chemische stoffen die door mensen zijn gemaakt en van nature niet voorkomen in het milieu.

Pfas hebben handige eigenschappen: ze zijn bijvoorbeeld water-, vet-, en vuilafstotend. Ze kunnen goed tegen warmte en worden niet gemakkelijk aangetast door andere chemische stoffen. Vandaar dat pfas voorkomen in veel producten, van brandblusschuim tot cosmetica of papier. Maar ook in elektronische toepassingen en medische hulpmiddelen. Pfas zijn in het nieuws door zorgen over pfas in de bodem, in voeding of consumentenproducten. Pfas waar zorgen over bestaan zijn bijvoorbeeld pfoa, pfos, en GenX-stoffen.


Waar zit wat in: pfas


Verbod

Nederland werkt samen met een aantal andere landen aan een Europees verbod op het gebruik van pfas. In januari 2023 dienden ze hiervoor een zogenoemd pfas-restrictiedossier in bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Hierna volgt een publieke consultatie en uiteindelijk een advies aan de Europese Commissie.

Naar verwachting treedt het verbod op pfas in 2026/2027 in werking. Dit heeft impact op elke stap van de waardeketen, van de productie van chemische stoffen en halffabricaten tot eindproducten. Bedrijven moeten zich daarom goed voorbereiden op het komende verbod.

Samen met de overheid en kennisinstellingen bundelt het bedrijfsleven daarom nu al kennis en acties in het Nationaal Actieprogramma pfas, een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW en MKB-Nederland.