Routekaart 2050
Chemische industrie in 2050: groene fabrieken én groene producten
De Koninklijke VNCI heeft dinsdag 20 april 2021 het rapport ‘van Routekaart naar Realiteit’ gelanceerd. Het laat de weg zien die de sector gaat afleggen om over minder dan dertig jaar klimaatneutraal en circulair te zijn.
Uitzending gemist of nog een keer zien? Je kunt de lancering van het rapport 'van Routekaart naar Realiteit' terugkijken. Manon Bloemer en Martijn Broekhof van de VNCI vertellen over de plannen. Aansluitend leidde Werner Schouten een paneldiscussie met Michèlle Prins, Michael Schlaug, Hester Klein-Lankhorst en Bart Dautzenberg.
Uitdaging: schoorsteen én de keten
De chemiebedrijven staan voor twee grote uitdagingen: het reduceren van de eigen CO2-uitstoot en het verduurzamen van onze producten. In ons rapport constateren we dat het huidige beleid vooral heeft ingezet op de ‘eigen schoorsteen’ en veel minder op de producten-kant. Terwijl juist daar een enorme kans en groot potentieel ligt voor de chemie. Door in te zetten op het gebruik van duurzame biogrondstoffen en recyclebaar afval (zogenaamde 'alternatieve koolstofbronnen') om chemische bouwstenen te maken, bespaar je CO2 én bouw je aan duurzame, circulaire waarde-ketens. Bovendien heeft die inzet een wereldwijde positieve impact omdat de chemie zo’n export-georiënteerde sector is.
Het rapport van Routekaart naar Realiteit bouwt voort op het eerdere werk dat de VNCI heeft gedaan om de impact van de sector in kaart te brengen en onze ambities te verduidelijken.
- In 2012 formuleerde de sector in de Routekaart Chemie 2012-2030 een reductiedoel van -40% CO2 reductie ten opzichte van 1990.
- In 2018 nam de sector voor het eerst het de scope 3-reductiepotentieel mee in de Routekaart 2050: Chemistry for Climate en verhoogde de ambitie naar -49% CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990.