Wij zijn Chemie

Als sector hebben we de nieuwe generatie hard nodig voor de uitdagingen van de toekomst. Daarom organiseert de Koninklijke VNCI samen met C3 de campagne ‘Wij zijn Chemie’. Geef een digitaal gastcollege of virtuele tour aan leerlingen van een (middelbare) school bij jou in de buurt. 

 

Scholen | Check op deze pagina het aanbod van bedrijven die zich al aangemeld hebben en stuur een mail als je jouw klas(sen) wilt aanmelden.

Bedrijven | Wil jij jouw bedrijf ook digitaal aan leerlingen laten zien? Stuur ons dan een mail. C3 geeft op de website tips en adviezen. Wil je hier verder over sparren, neem dan contact op met Susanne Schoenmacker.


Nedmag | Alles over magnesiumzout

Hoe ziet je werkdag eruit, als je magnesiumzout van wel 1600 meter diep naar boven brengt? Hoe werken onze machines? En hoe maak je van magnesiumzout een bruikbaar product? Bij Nedmag gebruiken we heel veel verschillende technieken. En we vertellen je er graag meer over. 

Meer weten over het aanbod van Nedmag? Check de mogelijkheden op de website


C3 | Online gastles Kunststof Overal

Centrum JongerenCommunicatie Chemie biedt in samenwerking met de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofsector (NRK) de online gastles Kunststof overal aan. De gastles wordt verzorgd door een medewerker uit de Kunststofindustrie en is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken met het productieproces van kunststof en ze een positief beeld te geven van de rubber-en kunststofindustrie.

Meer informatie over deze gastles lees je op de site. Wil je met jouw klas deelnemen aan deze gastles? Laat het ons weten


Koninklijke Van Wijhe Verf | Experimenteren met verf

Altijd al willen experimenteren met verf? Koninklijke Van Wijhe Verf gaat dat digitaal doen. Het materiaal wordt kosteloos ter beschikking gesteld. Om het goed te begeleiden hebben we wel de medewerking van de leerkracht of docent nodig om de les voor te bereiden.

Ook experimenteren met verf in de klas? Neem contact op.

  • Doelgroep vmbo, klas 1
  • Datum in overleg, twee lesuren van 45 minuten

Niacet | Online practicum over de productie de toepassing van natriumacetaat

Niacet is een producent van organische zouten, zoals zouten van azijnzuur en propionzuur. Deze producten worden toegepast in de farmaceutische-, voedingsmiddelen- en chemisch/technische industrie voor vele verschillende toepassingen, waaronder conservering, voedselveiligheid, productie van geneesmiddelen en in dialysevloeistoffen. Eén van onze producten is natriumacetaat. Dit wordt in de voedingsmiddelenindustrie onder andere gebruikt als pH-buffer, voedingszuur en conserveermiddel. Natriumacetaat wordt gemaakt uit azijnzuur of natuurazijn dat geneutraliseerd wordt met een base, zoals bijvoorbeeld natriumhydroxide of natriumcarbonaat.

In dit practicum komen zowel de productie als de toepassing van natriumacetaat aan bod. We gaan het zelf maken met ingrediënten uit supermarkt of bouwmarkt en bekijken het effect op de groei van micro-organismen op schimmels en gisten. Het practicum duuurt ongeveer 15 minuten. In de dagen daarna monitor je per dag enkele minuten de resultaten.

Wil jij met jouw school deelnemen aan dit practicum? Meld je aan


TechnipFMC | Alles over waterstof

Wij zijn TechnipFMC, een internationaal ingenieurs bureau. Op ons kantoor in Zoetermeer zijn wij in het bijzonder gespecialiseerd in waterstof. Met onze kennis van waterstof willen wij een actieve bijdrage leveren aan de wereldwijde energietransitie, en door middel van een vlog gaan wij laten zien hoe we dat doen!

Interesse vanuit jouw school? Laat het ons weten.


Wat kun je zoal doen voor scholen?

Vmbo

  • Laat zien hoe het productieproces in elkaar zit. Hoe kom je van een aantal grondstoffen tot de korrels voor een LEGO-blokje of de hars in parfum die ervoor zorgt dat dit op je huid blijft zitten? Leg het uit via een virtuele live sessie of eerder opgenomen videotour door het bedrijf. 
  • Gastcollege ambassadeur Women in Chemistry. 

Havo en vwo

  • De chemiebedrijven in Nederland waren cruciaal tijdens het bestrijden van de coronacrisis. Juist in de eerste weken. Veel bedrijven schakelden hun productieproces om waardoor er bijvoorbeeld handgels in plaats van verf uit de machines kwamen. Hoe maken ze dit? En aan wat voor andere beschermingsmiddelen levert de chemie een belangrijke bijdrage?
  • Gastcollege over duurzaamheid, hoe de chemie kan bijdragen aan een samenleving zonder CO2. 
  • Gastcollege ambassadeur Women in Chemistry. 

Mbo

  • Presenteer jouw bedrijf, laat zien wat voor verschillende functies er zijn, mogelijke stageplekken en geef de mogelijkheid om te speeddaten met een procesoperator.
  • Gastcollege ambassadeur Women in Chemistry.