Ondernemerschap

Nederland heeft een grote chemische sector met een mix van grote, middelgrote en kleine bedrijven verspreid over het land. Door de gunstige geografische ligging, een stabiele overheid, de goede ontsluiting door havens met verbindingen naar het achterland, een hoog opgeleide beroepsbevolking en internationaal gerenommeerde kennisinstellingen zijn we uitgegroeid tot een Europese hub voor productie van veel chemische producten. Maar ook door de grote kennis van katalyse, procestechnologie, duurzame processen en biotechnologie behoort de Nederlandse chemie tot de wereldtop.

Daarmee is de chemische industrie een belangrijke motor achter de groei van bedrijvigheid en verduurzaming van de Nederlandse samenleving. De sector biedt werk aan 45.000 mensen, heeft een omzet van 87 miljard euro en is verantwoordelijk voor 18 procent van de totale Nederlandse export.

Een sterke chemische industrie in Nederland is van groot belang voor het behoud van de innovatiekracht van de Nederlandse economie en draagt bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van andere landen. Innovatieve ontwikkelingen in de chemie vormen de fundering voor nieuwe toepassingen in bijvoorbeeld woningbouw, isolatie, verf, food, textiel, automobiel en de farmacie.