Coronavirus en de chemie


Het coronavirus leidt tot veel vragen. De Koninklijke VNCI volgt alle ontwikkelingen op de voet en geeft je op deze pagina informatie over onderwerpen die direct te maken hebben met de (petro)chemische industrie. Uitgangspunt is dat wij de richtlijnen van de overheid volgen en waar nodig doorverwijzen naar de officiële berichtgeving van de Rijksoverheid. 

 

Chemie vitale sector 

Vanwege het feit dat grootschalige productie/verwerking en/of opslag van (petro)chemische stoffen als vitaal proces is, geldt voor medewerkers met kritische functies in de (petro)chemie hetzelfde als voor andere vitale processen (bijvoorbeeld zorgsector). Om maatschappelijke ontwrichting te beperken en te zorgen dat vitale sectoren blijven functioneren, is het belangrijk dat werknemers naar het werk komen als zij geen klachten hebben. Het RIVM adviseert voor medewerkers met ‘kritische functies’ in de vitale sectoren die ofwel recent in één van de risicogebieden zijn geweest, ofwel op het werk mogelijk in onbeschermd contact zijn geweest met iemand die achteraf besmet bleek met het nieuwe coronavirus, het volgende:

  • Zonder verkoudheidsklachten of klachten van een luchtweginfectie kunnen deze medewerkers gewoon aan het werk. Zij dienen hun gezondheidssituatie gedurende twee weken nauwgezet te controleren (klachten, koorts).

 

Liveblog over corona

In een liveblog op onze website houden we het actuele nieuws bij en zetten we veelgestelde vragen en antwoorden op een rij. Deze pagina wordt regelmatig geüpdatet. Heb je specifieke vragen of wil je meer informatie over een bepaald onderwerp? Wij zijn bereikbaar via mail en telefoon. 

 

Chemische industrie voorziet de zorg van beschermingsmateriaal

Sinds de uitbraak van het coronavirus is door heel veel chemiebedrijven achter de schermen hard gewerkt om beschermingsmateriaal – zoals mondkapjes en desinfecterende middelen – ter beschikking te stellen. De industriële stof- en beschermingsmaskers die gebruikt worden bij de chemiebedrijven, zijn ook geschikt voor medische toepassingen. Ook andere initiatieven zijn opgepakt om er samen voor te zorgen dat verspreiding van het virus tegengegaan kan worden.

Lees verder

 

Noodpakket banen en economie

Op 17 maart heeft het kabinet een noodpakket gepresenteerd waarmee ze het bedrijfsleven met tientallen miljarden gaat ondersteunen vanwege de coronacrisis. De komende drie maanden wordt minstens 10 tot 20 miljard euro beschikbaar gesteld. Als de crisis aanhoudt, worden de steunmaatregelen verlengd. 

Hier vind je het hele pakket.

 

Verruiming borgstelling MKB-regeling voor ondernemers versneld opengesteld

De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open. De regeling is operationeel vanaf maandag 16 maart 2020 en maakt deel uit van een eerder aangekondigd pakket aan maatregelen van het kabinet om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen. 

Lees het volledige bericht

 

 

 

Continuïteit dienstverlening VNCI

De aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan zijn ingrijpend, maar noodzakelijk. De Koninklijke VNCI volgt de overheidsrichtlijnen. Dat betekent dat alle medewerkers zoveel mogelijk vanuit huis werken. Vergaderingen en afspraken worden waar mogelijk online gedaan of verschoven naar een later moment in het jaar. Uiteraard zijn onze medewerkers telefonisch of via e-mail bereikbaar.

 

Websites