NLEN(X) Sluiten

        

NL EN

Ledennet

Onderliggende pagina's

  Genomineerden 2017


  De kandidaten voor de Responsible Care-prijs 2017 waren Croda en SABIC. Tijdens het VNCI Jaarevent op 1 juni jl. maakte de jury de winnaar bekend: het Goudse chemiebedrijf Croda met het project 'Quarterback'

  Het is voor de industrie van groot belang om goed te kijken naar het verwaarden van ‘reststromen’. Het Goudse chemiebedrijf Croda heeft maximaal nagedacht over hoe de reststromen – in dit geval glycerine – efficiënt te benutten. Door het project ‘Quarterback’ heeft Croda deze afvalstroom volledig opgeheven en ingezet als energiedrager voor de vergisting van biogas.
  Het project is slim opgezet, het is integraal aangepakt en ondersteund door het moederbedrijf. Een enthousiast, mooi voorbeeld van nadenken vanuit de eigen keten. De besparing is relatief klein, maar een goed voorbeeld van Responsible Care. Het project heeft geleid tot 14% waterbesparing voor het bedrijf als geheel en een 6,5% CO2-reductie. Bovendien vindt er circa 7700 ton minder glycerinetransport per jaar plaats. Positief is ook het belang dat het bedrijf hecht aan het erbij betrekken van de lokale omgeving: aan de bewoners is zorgvuldig uitgelegd wat er in het proces ging veranderen.

  De jury is onder de indruk van het project. Juryvoorzitter Gert-Jan de Geus: “Croda werkt hard aan het neerzetten en tonen van leiderschap in het kader van Responsible Care. Het project is een goed voorbeeld waarin het langetermijndenken heeft geresulteerd in een project met een langere terugverdientijd, maar met ondersteuning vanuit corporate en de vasthoudendheid van de projectleiding en directie resulteert in een uitstekend RC-project.”

  SABIC genomineerd
  Het andere genomineerde project komt van SABIC. Eind april werd de eerste ‘groene’ gastanker van SABIC officieel gedoopt. De aanpassing aan de boeg van het schip en de mogelijkheid om verschillende brandstoffen (vanuit de lading) te benutten zijn goed doordacht. Er kan zodoende circa 30% meer lading worden getransporteerd. Met name de vorm en constructie van de tanks is innovatief en ingewikkeld om te fabriceren. Het brandstofbesparingspercentage voor dit nieuw ontworpen schip bedraagt tussen 10 en 20%.

  “Het is een project dat navolging verdient en als goed voorbeeld binnen en buiten de chemiesector kan dienen. Het laat zien dat bedrijven ook met toeleveranciers op het gebied van transport duurzame innovaties kunnen ontwikkelen”, aldus de jury.


  Contact

  Telefoon: 070 337 87 87
  Fax: 070 320 39 03
  E-mailadressen

  Postadres
  Postbus 443
  2260 AK  Leidschendam

  Bezoekadres
  Castellum, ingang C
  Loire 150
  2491 AK  Den Haag

  Perscontact
  Woordvoerder: Roderik Potjer, Hoofd Communicatie & Public Affairs
  Telefoon: 070 337 87 30
  E-mail: potjer@vnci.nl

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Lees de Chemie Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van de VNCI.

  Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
  U bent succesvol ingeschreven
  U bent succesvol uitgeschreven
  Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

  all rights reserved 2017