Norit Activated Carbon: kampioen in actieve kool

Na tien jaar onder de Cabot-paraplu zijn de drie Nederlandse Norit-vestigingen weer zelfstandig. “Cabot heeft ons vooral op het gebied van veiligheid en milieu echt verder gebracht”, aldus Joost Haasdijk van Norit Klazienaveen. Het bedrijf maakt actieve kool, dat door adsorptie stoffen aan zich kan binden en daarom veel wordt toegepast voor zuivering van allerlei producten.

Tekst: Ingeborg Abendanon

Klazienaveen is van oorsprong een veenkolonie die is ontstaan in de negentiende eeuw. Het Drentse dorpje telt minder dan 12.000 inwoners en beslaat een gebied van ongeveer dertig vierkante kilometer. Wapenfeiten: de plaatselijke schaapskooi is de grootste van Nederland en Vincent van Gogh vond in deze omgeving inspiratie voor een aantal schilderijen. Maar het kleine dorp huisvest ook een wereldmarktleider op het gebied van actieve kool: Norit Activated Carbon. 

De drie Norit-vestigingen in Nederland – Amersfoort, Klazienaveen en Zaandam – zijn sinds maart van dit jaar weer zelfstandig nadat ze tien jaar onder de Cabot-paraplu vielen. Die samenwerking heeft misschien niet op alle vlakken de synergie opgeleverd die vooraf verwacht werd, maar volgens Joost Haasdijk, facility general manager bij Norit Klazienaveen, is er veel geleerd van het van origine Amerikaanse bedrijf. “Cabot heeft ons vooral op het gebied van veiligheid en milieu echt verder gebracht. Verbeteringen die ook broodnodig waren overigens. We zijn naar een hoger level gegaan en die kennis nemen we mee.” 

De Norit-locatie in Klazienaveen | Foto: Norit

Hans van Dam, regional marketing manager bij Norit: “Achteraf gezien waren wij misschien een te kleine speler in de Cabot-holding waar de focus vooral op de grote divisies ligt. Maar het klopt, een van de grootste opbrengsten is absoluut onze verandering in denken en doen ten aanzien van veiligheid en milieu. Sustainability is een van onze speerpunten de komende jaren. In Zaandam en Glasgow zijn we al helemaal over op hernieuwbare grondstoffen, in Klazienaveen zijn we goed op weg.”

Eetbare oliën 

Norit: een naam die iedereen associeert met de bekende diarreepillen. Maar de actieve kool in poedervorm uit Klazienaveen zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat eetbare oliën zuiver en gezond zijn. En dat zijn slechts twee toepassingen van de ruim vierhonderd actieve koolproducten en -soorten die in honderden industrieën en toepassingen kunnen worden gebruikt.

"We hebben een vooraanstaande positie in kritische markten, zoals de voedings- en de farmaceutische industrie."

Voedingsmiddelen, de chemische en farmaceutische industrie, olie en gas, de autobranche, biogas en een aantal overige industrieën zoals cosmetica zijn belangrijke afzetmarkten voor Norit. In de voedingsindustrie is Norit zelfs een van de twee actieve-koolfabrieken wereldwijd die een Food Safety System Certification 22000 heeft. Haasdijk: “De FSSC 22000 is de hoogst haalbare certificering op het gebied van voedselveiligheid. Het betekent dat we aan een heleboel standaarden en eisen moeten voldoen en daarop ook gecontroleerd worden. Van het opschrijven wát je doet en bewijzen dát je het doet tot en met het auditeren en een jaarlijkse management review. Ook produceren wij al onze producten halal en koosjer, waarvoor op zichzelf staande audits worden gedaan door imams en rabbijnen.” 

Van Dam haalt de lange samenwerking met Unilever aan. “In eetbare oliën zitten sporen van aromaten die er volgens Europese regelgeving uit moeten. Unilever is daar destijds zelf mee gekomen, nog voordat er regels waren. We hebben samen met hen actieve kolen ontwikkeld om die eetbare oliën te zuiveren. Kool die ook nu nog uit Klazienaveen komt. Jaren later is het zuiveren van oliën verankerd in Europese wetgeving. Wij liepen samen met Unilever voorop.” 

Tandpasta

Een recentere samenwerking met een andere grote partij is die met een wereldwijde cosmeticaproducent. De zogenaamde charcoal-producten zijn sterk in opkomst in de cosmetische industrie. Het bedrijf zocht een betrouwbare partij om een tandpasta met actieve kool te ontwikkelen die veilig is en goed werkt. Het kwam bij Norit Klazienaveen terecht, en na een traject van drie jaar is Norit vorig jaar goedgekeurd en is de tandpasta gelanceerd. Van Dam: “Norit Klazienaveen behoort mondiaal tot de top drie op het gebied van actieve kool en we hebben de meeste certificaten van alle fabrieken in de wereld. Onze focus op productzekerheid, veiligheid en zuiverheid heeft ervoor gezorgd dat we een vooraanstaande positie hebben in kritische markten, zoals de voedings- en de farmaceutische industrie. Dat is best iets om trots op te zijn.”

Charcoal-producten zijn sterk in opkomst in de cosmetische industrie.

Knowhow

In toenemende mate richt Norit zich op de specialties waarbij volume niet het belangrijkste uitgangspunt is. Haasdijk: “Bulk klinkt leuk, maar de marges staan enorm onder druk. Wij kunnen haast niet concurreren met landen als China. Wat daar vandaan komt is soms goedkoper dan dat wij het hier kunnen produceren.” 

Van Dam vult aan: “Wij moeten ons voordeel halen uit onze knowhow. We maken hier in Klazienaveen ultra zuivere poeders voor verschillende industrieën en zitten dicht bij onze klanten. Dat helpt bij de audits. Ze kunnen bij ons langskomen en alle procedures doornemen en dat kan echt niet als je het in China koopt.”


Hoe octrooistrijders partners werden

De oorsprong van Norit gaat terug naar 1916 wanneer in Zaandam wordt gestart met de productie van actieve kool. Dat leidde in 1918 tot de oprichting van de NV Algemeene Norit Maatschappij. De Drentse NV Purit Maatschappij in Klazienaveen werd in 1921 opgericht. Al snel ontdekte Norit dat deze Drentse concurrent actieve kool tegen een lagere prijs aanbood. Een strijd over octrooien was het gevolg. De onderhandelingen die hierop volgden, leidden tot de overname van Purit door Norit in 1924.

Jaarlijks bedient Norit meer dan duizend klantgroepen in meer dan honderd landen. Norit heeft tien productiefaciliteiten, waarvan drie in Nederland. De locatie in Klazienaveen heeft twee divisies: de actieve koolfabriek en Norit Pharma en er werken 112 mensen. In maart 2022 nam One Equity Partners Norit over van Cabot. 

www.norit.com