Samen Ondernemen: 2.400 vlaaien per jaar

Grote bedrijven en kleine lokale ondernemers kunnen niet zonder elkaar. Chemie Magazine presenteert een aantal voorbeelden uit de chemie. In deze eerste aflevering Bakkerij Dukers en Chemelot.

Tekst: Igor Znidarsic

“Zoveel dagen per week, gemiddeld vijftien vlaaien per dag, is zestig per week…”

Al hoofdrekenend komt Anita Dukers tot zo’n 2.400 vlaaien per jaar die Bakkerij Dukers in Stein aan het nabijgelegen Chemelot levert. In een gewoon jaar dan, want “het coronajaar was slap”. Samen met haar man Raymond runt zij sinds 2019 de bakkerij, die ooit is opgericht door de opa van Raymond.

fotoslider

Afhankelijk van Chemelot is de bakkerij niet - Anita: “Het is nooit goed om je afhankelijk te maken van één klant” - maar het is wel een van de grotere klanten. Elke ochtend rijdt het bakkerijbusje het chemiecomplex op, niet alleen met lunches, maar vooral ook met vlaaien, in de eigen bakkerij vers en ambachtelijk bereid door de zestig medewerkers. Er is elke dag wel iemand jarig in een van de chemiefabrieken op het terrein, er is altijd wel een jubileum te vieren. Wat de populairste vlaai is? “De rijstevlaai natuurlijk”, zegt Anita. “Met slagroom.”


#ondernemenvoorNL

Soms lijkt het of ondernemers zich alleen bezighouden met het runnen van het bedrijf en omzet draaien. In de praktijk doen ze veel meer dan dat. Ze zetten zich in voor een sociaal bedrijf, een groene omgeving of het opruimen van zwerfafval. VNO-NCW brengt dit in beeld in de serie #ondernemenvoorNL. De Koninklijke VNCI sluit hierbij aan met de rubriek Samen Ondernemen.