Hulp bij het vinden van PFAS-alternatieven

Wat is het Nationaal Actieprogramma? Hoe kun je elkaar helpen? Wat hebben we bereikt en wat willen we nog gaan doen? In het webinar op woensdag 1 februari gaan we hier op in. Dit is de tweede van drie webinars over PFAS die de VNCI in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland organiseert. 

 

 

PFAS is een verzamelnaam en staat voor per- en polyfluoroalkylstoffen. Deze groep van duizenden chemische stoffen is door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. PFAS hebben handige eigenschappen: ze zijn bijvoorbeeld water-, vet-, vuil- en stofafstotend. Ze kunnen goed tegen warmte en worden niet gemakkelijk aangetast door andere chemische stoffen. Vandaar dat PFAS voorkomen in tal van producten, van brandblusschuim tot cosmetica of papier. Maar ook in ons afvalwater. PFAS zijn in het nieuws door de zorg over PFAS in de bodem, in voeding of consumentenproducten. PFAS waar zorgen over bestaan zijn bijvoorbeeld PFOA, PFOS, en GenX-stoffen.

Verbod

Nederland werkt samen met een aantal andere landen aan een Europees verbod op het gebruik van PFAS. In januari dienen ze hiervoor een zogenoemd PFAS-restrictie-dossier in bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Hierna volgt een publieke consultatie en uiteindelijk een advies aan de Europese Commissie. In 2025 zou het verbod op PFAS van kracht moeten worden. Bedrijven zullen zich moeten voorbereiden op het komende verbod. Samen met de overheid en kennisinstellingen bundelt het bedrijfsleven daarom nu al kennis en acties in het Nationaal Actieprogramma PFAS, een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, VNO-NCW en MKB-Nederland.

Je kunt je aanmelden tot 25 januari voor dit webinar. Na aanmelding krijg je een bevestigingsmail met de link naar Teams.